Nimicul lui Krumel

Trafic organic mai mult prin crawling optimizat


Printre multele lucruri prost intelese de catre clienti sau chiar SEOs e si acela cum ca “mai multe pagini in Google index inseamna de fapt mai mult trafic organic“. Referirea e facuta, evident, la faptul ca multi obisnuiesc sa indexeze toate paginile site-ului, incluzand rezultatele la cautarile interne, tag-uri, paginatii, pagini cu continut subtire, pagini canibalizate ca subiect sau alte forme de continut duplicat. Iar Google nu apreciaza continutul mult si prost…

Am mai publicat articole despre subiectele astea, motiv pentru care o sa schimb subiectul pe un lucru la fel de important si anume ceea ce in engleza e “crawling budget“.

Afla daca ai probleme cu indexarea sau vezi daca ai prioritizat corespunzator crawling-ul.
Contacteaza-ma pentru mai multe detalii si vei afla ce se intampla cu site-ul tau!


Pentru a indexa paginile unui site Google trebuie sa intre (folosing roboti/crawleri) pe paginile site-ului pentru a le descoperi, verifica si clasifica pentru cautari. Crawling-ului i se aloca un anumit “buget” pentru a putea acoperi mare parte din pagini. Aceasta alocare nu e fara limita si ea ar trebui folosita cu cap. Acesta e motivul pentru care uneori Google nu descopera destul de rapid unele pagini avand ca rezultat indexarea tarzie. Sau multe din paginile vechi ajung sa nu mai apara la cautari – lucru des intalnit la site-urile mari de ecommerce sau publicatii online.

Multa lume crede ca Google face crawling pe site in fiecare zi si deci in fiecare zi toate paginile sint verificate. Lucru care e valabil doar daca un site isi controleaza paginile trimise spre crawling. Site-urile mari pot avea probleme de crawling daca paginile sint lasate “la liber”, cum se spune, fara o prioritizare.

Bugetul alogat de catre Google ptr crawling se bazeaza pe cel putin 2 elemente importante:

De ce nu as indexa tot site-ul in Google?

Cum optimizez crawlingul si prioritizez indexarea paginilor relevante?

Asa cum ziceam mai sus, ar trebui sa elimini din calea robotilor paginile inutile. Si aici ar fi cateva lucuri eficiente si simple de facut:

Exemple de crawling waste – un fel de “risipa” a crawling-ului.

Client ce are din 4000 de pagini doar 1000 indexabile. Restul paginilor neindexabile au la baza probleme legate de implementari deficitare de rel canonical, paginile se “prefera” pe ele. Rel canonical poate fi exprimat ca fiind un meta tag ce exprima pagina preferata spre indexare.

Pagini neindexabile din diferite motive legate de implementarea deficitara.

Acelasi exemplu exemplificat altfel, folosind Screaming Frog.

Pagini care se autocanonizeaza datorita implementarii deficitare a rel canonical.

Alt client cu trei sferturi din pagini fiind redirecturi ce existau in codul site-ului. Consumul de crawling e inutil ptr a gasi paginile relevante, initiale. Codul trebuia actualizat cu paginile finale.

Redirectari deficicare ce afecteaza crawling-ul site-ului.

E evident ca in sitemap exista pagini neindexabile in Google, ar trebui sa fie un semnal de alarma in cele mai multe cazuri. Multi oameni nu sint atenti la aceste detalii.

Semnal clar ca in sitemap sint pagini neindexabile.

In concluzie, as acorda o mai mare atentie crawling-ului de pagini relevante, as incerca sa controlez mai bine ce indexez, as verifica constant starea paginilor dar si a continutului, astfel incat crawling-ul sa se faca rapid, constant si in mod util.

Atunci cand ai un site mare si multe pagini indexate, ar trebui sa incerci sa vezi daca acele pagini nu cumva te trag mai tare in jos decat daca nu le-ai avea indexate.

Efectele se vor reflecta intr-o indexare mai buna, o consolitare a autoritatii paginilor relevante si deci o creste consistenta a traficului organic.

Am mai scris in alte articole despre astfel de probleme, deci as fi curios de parerea voastra legat de experientele avute cu alte site-uri.