Nimicul lui Krumel

Greseli SEO facute prin redirecturi si pagini 404

Nu sint o persoana tehnica, motiv ptr care acest articol nu e detaliat. Ma astept ca cei care sint tehnici sa argumenteze pro sau contra cele de mai jos.

Exista o practica destul de des intalnita, cel putin in Romania, prin care paginile vechi sint facute 404 not found astfel incat robotii dar si oamenii sa vada ca aceasta pagina a devenit indexistenta/inaccesibila urmand ca apoi prin meta refresh vizitatorii sa fie redirectati catre pagini active.

Cu alte cuvinte, pe roboti i-am instiintat ca pagina nu mai exista (dar si pe vizitatori) urmand ca dupa cateva secunde sa redirectam (doar) vizitatorii catre paginile interne active. Ceea ce e gresit din mai multe motive

Afla daca ai facut greseli SEO in privinta paginilor 404 sau a paginilor redirectate!
Contacteaza-ma pentru mai multe detalii si vei afla ce se intampla cu site-ul tau!

This meta tag sends the user to a new URL after a certain amount of time, and is sometimes used as a simple form of redirection. However, it is not supported by all browsers and can be confusing to the user. The W3C recommends that this tag not be used. We recommend using a server-side 301 redirect instead.

Recomandarea Google pentru meta refresh.

John Mueller1Webmaster Trends Analyst la Google Switzerland, care e un nene de la Google, zicea prin Februarie 2015:

I’d strongly discourage from using a meta-refresh-type redirect for moving a site. If at all possible, use a 301 redirect.
…….
If this is the only thing you can do, then it’s better than nothing. We realize that something things just aren’t easy everywhere, and our systems have to deal with that appropriately.

Din punct de vedere SEO, meta refresh-ul nu e solutia cea mai buna, nici pentru roboti si nici pentru vizitatori.

Mic studiu de caz

Am scanat de test un brand mare din zona ecommerce si am gasit cam 5% link-uri care initial au status 404 dar care, prin meta refresh, redirecteaza eventualii vizitatori catre index, de obicei. Am mai gasit procente asemanatoare de redirecturi 301 catre aceleasi pagini, diferenta dintre ele e ca nu au “/” in capatul URL-urilor si deci ele redirecteaza catre ele cu. Aici solutia e simpla, modificarea in cod a URL-urilor care nu au “/” catre cele cu. Astfel redirecturile nu ar mai consuma banda inutil si nu ar mai aduce un surplus de incarcare in server.

Aceste 5% de redirecturi deficitare au o cantitate de backlink-uri destul de semnificativa motiv ptr care toti acesti metrici SEO sint pierduti. Aceste pagini pierdute ar fi putut sustine pagini noi care mai mult ca sigur ca ar fi ajutat ptr a genera traficul organic.

Cum puteti detecta aceste pagini?

majestic.com ofera prin optiunea de Pages un export al paginilor proprii dar in plus si metrici SEO privind sustinerea acestor pagini. Un export va lasa sa sortati paginile dupa statusurile paginilor si astfel puteti determina in clar cam ce se pierde prin aceste pagini.

httpstatus.io – va lasa a verificati in 100 de pagini odata, oferindu-va astfel statusul ptr fiecare pagina in parte. Cu acest tool, puteti vedea cam ce vede Google prin robotii sai. Daca vreti sa verificati live, aveti extensii Chrome pentru asa ceva.


explorer.cognitiveseo.com – ofera, mai nou, optiune de a vedea Broken Pages. Sper ca optiunea asta sa fie mutata si in cont, astfel incat sa putem vedea mai multi metrici SEO ptr evaluare.

Pentru site-urile de ecommerce indicat ar fi ca paginile de produse care nu mai au produsele valabile sa le lasati asa cum sint si sa oferiti alternative. Un sistem intern de recomandare alternative pe produsele care nu mai sint valabile nu e greu de facut. Aceste pagini au deja metrici SEO, de multe ori nu poti redirecta catre alt produs echivalent. Cred ca ptr paginile standard e destul de clar, aici se pot aplica redirecturi “directe” catre noile versiuni.

Mi se pare interesant dar trist cum o astfel de practica se propaga prin agentiile si firmele romanesti (probabil nu doar romanesti). Stiu ca solutia e redirectul la tot si in orice fel, dar poate nu ar strica o planificare prealabila a ceea ce redirectam si de ce. 🙂