Nimicul lui Krumel

Google Https – o problema creata, nu rezolvata

Prin august 2014 Google anunta ca site-urile securizate ar putea beneficia de o prezenta mai buna la cautari. Lucru oarecum normal, securizarea e importanta de cand lumea.

Dar ce te faci cu site-urile care nu au nevoie de asa ceva? Aparent Google ar trebui sa stie sa faca diferenta intre un site ce necesita securizare si altul care nu necesita asa ceva. Asta ar fi asteptarea, pretentia pe care multi o au.

Uimitor se pare ca nu prea stie. Revenit dintr-o vacanta am observat ca indexul acestui blog nu mai este indexat de Google, desi restul paginilor sint bine mersi la cautari. Deci nu e o problema de penalizare generala, ci punctuala pe index. Stiind ca acest blog a crescut natural, nu mi-am pus problema de penalizare sau filtrare a site-ului.

Am inceput analiza retroactiva ptr a vedea ce s-a intamplat. Am descoperit urmatoarele:

1. Dupa propagarea acestui factor/semnal de ranking/pozitionare indexul a disparut de la cautari. M-am uitat pe niste ranking reports (Georanker si CognitiveSEO) si am vazut data cand s-a intamplat asta: pe 21 august. Bune si ranking reporturile astea, desi vorba umbla ca sint inutile. Ptr necunoscatori si creduli sunt inutile.

Un cache din 23 imi arata indexul ca fiind 302 Found, ca apoi pe 24 cand am verificat sa fie cu 404 Not Found.

2. Apoi am zis sa vad daca exista vreo legatura intre dezindexarea indexului si alte pagini ce ar fi putut fi afectate. Am descoperit in WMT ca articolele listate pe index erau automat marcate cu Soft 404. Erau in numar de 15, asta insemnand 10 articole din listarea de pe index + 5 pagini din header.

3. Am trecut rapid la a da Fetch as Google in WMT si a reindexa paginile marcand ca rezolvata “problema”. La 2 ore dupa retrimiterea spre indexare indexul e vazut de catre Google cu 302 Found. Ceea ce e un pas bun si rapid. Ma astept ca indexul sa fie readaugat in SERPs si in timp sa imi recapat pozitiile la cautari.

Problema descoperita de mine a fost urmatoarea: Google mi-a “gasit” un HTTPS ptr index. La cautarea site:krumel.ro el gaseste un URL indexistent, neactivat de mine, inutil ptr un blog existenta unui HTTPS (cu mici exceptii).

Nu e prima data cand Google gaseste link-uri inexistente, de multe ori link-urile sint create de el in SERPs, paginile nefiind create nicaieri.

Ca multe alte actualizari de SERPs sau algoritmi si acesta pare sa aiba o eroare ce sper sa o rezolve cat mai repede. Uneori oamenii isi dau seama de aceste probleme, dar de cele mai multe ori oamenii nu stiu ce se intampla. Nu m-ar mira sa nu reuseasca sa rezolve “problema” ajungand sa plateasca cu “mii de euro” un SEOist vanitos, plin de secrete.

Acum urmeaza sa vad ce se intampla dupa reidexare, “problema” e descoperita, sper ca Google sa priceapa ca a inventat/indexat o pagina doar ptr a manipula un algoritm propriu.

In Martie Google a adaugat o optiune speciala ptr HTTPS in WMT pentru indexari mai precise. Am verificat Webmaster Tools si datele inca exista, deci nu exista motive ptr a considera blogul avand versiune HTTPS.

Cred ca am indeajuns de multe motive sa cred ca e o eroare de la Google, versiunea HTTPS nu e activa, nu era indexata si nici nu cred ca ar fi avut vreun motiv ptr a fi. Cu toate astea care ar fi motivul ptr care a scos indexul de la cautari in favoarea versiunei HTTPS? Mi se pare ca a creat o problema indexistenta si care evident in multe cazuri poate fi paguboasa.

Gresesc?

—-
Voi actualiza articolul ptr a sti ce s-a intamplat intr-un final. Lucrurile au fost facute azi, 25 august 2014.

Actualizarea 1

Dupa sapaturi si discutii am aflat urmatoarele:

1. Hostul a avut dintotdeauna portul ptr SSL deschis, nu mi-l pot inchide ptr ca sint pe un host shared. Nu se justifica luarea unui VPS sau server dedicat ptr 1 blog. Ceea ce inseamna ca nu pot rezolva cu ei nimic. In plus, din .htaccess nu pot face redirect de pe HTTPS catre HTTP. E o necunoscuta ptr mine de ce nu, hostingul zice ca nu se poate.

2. Google are o problema totusi cu HTTPS-urile pe shared, sper sa rezolve problema. Momentan il las pe el sa se prinda, daca nu voi incerca altceva. Nu stiu inca ce.

Actualizarea 2

Mutat pe alt host, care aparent are rezolvata problema HTTPS-ului. Site-ul e reindexat, pozitiile la cautari au revenit.

Actualizare 3

Pe Seopedia cineva a venit cu o rezolvare data de alti hosteri: certificat SSL “Self-signed”. Aparent la el a mers.