Am ajuns intr-o perioada in care blogul este un must have pentru orice om de televiziune, politician, journalist sau Gigel din coltul blocului. Nu vreau sa fiu rautacios si sa ating cumva pe cei care chiar scriu articole de calitate pe blogurile proprii. Incerc doar sa explic faptul ca blogurile devin, deja, o sursa de informare si din moment ce tot mai multi se decid sa isi creeze un blog, ne putem trezi, in viitorul apropiat, cu foarte multe materiale care dezinformeaza.
Lung sau scurt ?
Foarte multi dintre cei care isi creeaza bloguri raman insa in anonimat. Adica sunt cititi de vreo 10-12 persoane din cercul de prieteni si cam atat. Unii dintre ei poate ca nu au nimic de spus, insa altii chiar au de aratat lumii continut de calitate.
Am observat ca pe foarte multe bloguri sunt sugerate sfaturi de genul :
– scrie articole scurte, e mai usor pentru cititorii tai sa iti urmareasca posturile
– scrie articole la subiect si lasa cititorii sa se documenteze mai departe din alte surse
Poate ca genul asta de sfaturi merg pentru bloggeri care deja au adunat audienta si au invatat-o in felul acesta.
Daca ne legam insa de principiile de optimizare pentru motoarele de cautare, situatia sta altfel.
Cum e mai bine ?
Content is king toata lumea stie fraza asta, toata lumea a auzit-o si a discutat-o. Atunci, creaza continut, scriitorule pe blog!
Creaza pentru cititorii tai, dar gandeste-te si la motorul de cautare. Nu e foarte greu sa le combini. Chiar daca un articol scurt e mai usor de urmarit, exista solutii pentru a prezenta informatia organizat pentru un articol lung ; in felul acesta vizitatorul isi extrage din articolul tau doar informatia de care are nevoie.
Un model de aranjare a continutului
E foarte simplu sa combini un text pentru cititor cu unul pentru motorul de cautare. Stim ca titlurile sunt foarte bune indicatoare spre cuvintele cheie si e bine sa ne organizam continutul folosind o gama larga din h#. Dupa titluri si cititorul isi va da seama daca va gasi sau nu informatia in paragraful urmator. Deci impacam si capra si varza.
Avantaje ale articolelor lungi ?
In primul rand intr-un articol mai mare poti indesa mai multa informatie. Ajuti in felul asta vizitatorul prin faptul ca nu il mai trimiti pe alt site, unde trebuie din nou sa gaseasca paragraful de care are nevoie si apoi sa incerce sa faca legatura intre cele doua subiecte care il interesau. Poti realiza un text care sa trateze pe larg subiectul, oferind exemple clare. Linkurile spre alte pagini sunt bune pentru a informa cititorul ca deja a fost discutat subiectul, insa nu poti oblige utilizatorul sa faca inca 10 clickuri pentru a afla despre ce era vorba in articolul tau.
Si din punct de vedere al SEO ?
Pai daca ne gandim si la optimizarea pentru motoarele de cautare, un articol cu mai mult continut aduce mai multe sanse la a primi vizite din long tails. Combinatiile de cuvinte pentru care este accesat un site pot fi un bun indicator pentru viitoare articole sau pentru imbunatatirea celui actual. ( ca tot am mai vorbit despre research )
Ca si observatie personala in cazul articolelor lungi se intampla de foarte multe ori ca frazele pentru care se primesc vizite sa fie intrebari de genul cum sa fac un template pentru WordPress sau care sunt avantajele .
De foarte multe ori articolele gen Q&A sunt cele mai potrivite pentru subiectele de specialitate. In plus articolele se prezinta foarte placut si ordonat pentru ceilalti, crescandu-ti sansele de a primii linkuri din exterior.
Concluzia ?
Articolele lungi sunt OK. Nu trebuie sa fugi de ele pentru ca asa au sugerat pro bloggeri. Nu trebuie sa te feresti sa oferi cat mai multa informatie relevanta, pentru ca asta cauta DE FAPT cei care ajung pe blogul tau.
Trebuie doar sa iti organizezi articolele in asa fel incat eu ca si cititor sa imi gasesc repede paragraful pe care il caut. Si vei avea si dragostea lui Google si dragostea cititorilor.
Articol scris ca invitat pe bog de catre J.Mihai.
Hehehe, nu m-am gandit inca la subiectul asta.
Felicitari Mihai.
Personal sint pentru continut si mai putin pentru „PR”.
Multumesc, astept si alte pareri de la cei care au bloguri. Sunt curios cum prefera fiecare sa scrie si de ce.
Imi place articolul acesta, foarte fain. Blogurile sunt totusi impartie in bloguri personale si cele de nisa. Cele personale sunt ceva de genu: „azi am baut, m-am imbatat, am varsat … etc” Cele de nisa sunt respectabile si se chinuie sau se strofoaca sa aibe un content bun si bine scris. Eu nu ma astept un blog personal sa aibe content de calitate. Adevarul e ca sunt bloguri personale cu un content frumos scris si bine organizat, dar cu putina audienta, multi preferand bloguri care scriu mult fara sa zica nimic, fara sa par misogin dar, scris mult fara a spune nimic este tipic feminin.
Offtopic (din cauza ca nu am avut rabdare sa citesc decat pana la primele doua greseli: una gramaticala si cealalta – o utilizare gresita a unui cuvant)
Adica mai pe’ndelete:
1. verbul romanesc in forma lui din dictionar e „a crea”; cand il conjugam, la persoana a treia sg/pl se dubleaza „e”. idem si in utilizarea modului imperativ. ma poti crede pe cuvant, sau verifica in orice dictionar ortografic .
2. dexonline zice despre scriitor ca e : http://dexonline.ro/search.php?cuv=scriitor . dupa mine, nici unul din sensuri nu echivaleaza cu cel de blogger. presupun ca tocmai din cauza ca nu exista deja un termen potrivit pentru oameni cu bloguri, s-a si nascut blogger (altfel ar fi intrat sub denumirea extrem de larg utilizabila de „writer”)
…si ca sa fie macar cateva procente pe subiectul tau referitor la articole de blog lungi sau scurte, preferintele mele se duc inspre articolele care spun ceva. intr-un cuvant sau intr-o mie de pagini.
@Adela, merci de corecturi. Timpul nu-mi permite sa imi verific toate articolele ( scriu destul de mult, sa stii ) si sunt absolut sigur ca ceea ce spui tu e adevarat.
Observ ca asta iti e meseria si de aceea observi atat de repede greselile. Fiecare e fixat pe ce cunoaste mai bine.
Era, in opinia mea, mai important de citit pentru a vedea care e influenta articolelor lungi asupra cititorilor si a motoarelor de cautare, luate impreuna.
Deci „intr-o mie de pagini”. Pentru ca sunt pro continut.
Si eu sunt tot pentru continut , nu pentru pagerank !
De foarte multe ori s-a intamplat sa intru pe siteuri care nu aveau decat niste cuvinte cheie si nu ofereau informatie de calitate sau lipsea cu desavarsire !
Sunt deacord cu voi. Articolele lungi sunt ok. De asemenea continutul de calitate e ok.
Dar oare spiderii motoarelor de cautare nu apreciaza mai tare continutul relevant??? Parerea mea ca da. Mi-am dat cu parerea asupra acestui subiect intr-un articol din sectiunea <a href=”http://www.portalromania.info/articles/Calitate-sau-relevanta.html”> articole SEO</a> a directorului pe care il pastoresc.
Salut. Fain articol. Parerea mea de „scriitor” de articole pentru promovare online este ca neaparat trebuie sa faci si un pic de SEM, altfel, daca nu publici pe un site bun, des vizitat, risti sa nu ajunga nimeni la articolul tau pe care chiar ai vrea sa il discuti cu oameni din domeniu.. Cum crezi ca am ajuns la articolul tau, Mihai !? Google e baza ! Promovarea site-ului cu blogul e chiar de incurajat.
@Adela: fii serioasa mai fata, blogurile nu sunt lucrari stiintifice din facultatea de litere sau jurnalism, sunt articole in care omul vrea sa spuna ceva ce i se pare interesant – nu toti sunt lingvisti, daca greseala gramaticala nu se repeta, e chiar ok.
Concluzia: eu votez pentru articole mari dar nu plictisitoare.
Mersi
adevarul este ca mai toata lumea si-a facut blog pentru ca au avut parte de serviciile oferite de blogspot si altii… eu cred ca multi nu si-au dat seama de unele chestii cum ar fii: tot felul de articole a unoir pusti care vor sa se imbogateasca peste noapte , in SERPS ar fii peste articolele facute de profesionisti. nu ma plang…imi exprim punctul de vedere.. numai bine.
Foarte bine scris articolul si pe intelesul meu. Mai ales ca scriu mult si lung: cand termin de scris si vad ce a iesit ma apuca groaza cat am de pieptanat. Uneori merge alteori nu. Si cum SEO va fi precum iti vei investi banii in viitor, adica un must, e foarte bine de stiut.
Da, in ziua de astazi toata lumea are blog. Vecina scrie despre pisici, tataie despre tinerete dar mai sunt si blogurile de afacere pe care le citesc cu placere daca sunt interesante si gasesc informatii care ma ajuta, cum este al tau.
Si eu am blog si am ales varianta de a scrie articole scurte pentru ca am in general clienti care nu stiu lucruri elementare, cum ar fi: ce insemna grafica vectoriala, ce presupune un manual de identitate, ce insemna un site CMS, etc. Pentru astfel de clienti prea multa vorba ii plictiseste si atunci prefer sa scriu scurt si la obiect.
Comentariile sunt închise.