Arhitectura, harta, structura interna a unui site

Arhitectura site In postul despre elemente de optimizare ale unei pagini web vorbeam despre 4. Structura interna a unui site si care ar fi importanta unei structuri interne in cadrul optimizarii onpage.

Structura interna a unui site conteaza mult, in special prin arhitectura creata se poat scoate in evidenta anumite cuvinte cheie prin intermediul categoriilor, subcategoriilor sau paginilor unui site. In plus, se poate crea o harta a site-ului care e utila ambelor parti: oameni si roboti.

Oamenii pot naviga si retine usor unele link-uri, robotii pot verifica si scoate in evidenta in SERPs paginile relavante. In plus, paginile interne devin sustinute de catre propriile pagini, ceea ce nu e de evitat.

E destul de greu sa iti imaginezi online un site cu o arhitectura buna, mai ales sa consturiesti o structura interna care sa te ajute.

Uite ca a aparut zilele trecute si tehnologia web care sa ne ajute in privinta asta. Defapt sint doua optiuni online pentru construire de structura interna si vizualizare de arhitectura si harta de site per ansamblu.

Unul din ele e WriteMaps un mapbuilder online bazat pe Java care va poate ajuta. Are niste optiuni bune, cam rupe Java …dar ca idee e excelent pentru a construi o arhitectura a unui site. Are optiuni de salvare prin export de tip XML si de Local Backup de sursa.

O optiune foarte utila e cea de sharing, impartita in doua: sharing fara editare din exterior si sharing cu editare din exterior. In felul asta poti crea structuri interne de la calculator, fara sa stai langa persoana cu care lucrezi.

Optiunea e foarte buna, mai ales ca inlocuieste rudimentara optiune din Yahoo! IM Environments. Este o optiune acolo in care poti desena tot felul de prostii. Obisnuiam sa o folosesc cand consturiam structuri interne. :”>

Vizual, site-ul ofera doua optiuni de structurare a arhitecturii unui site: Outline View si Map View pe care pe puteti previzualiza mai jos.

Harta site Harta site 2

Sint foarte misto de folosit si sint sigur ca multi le vor gasi utile. “+“-urile adauga categorii si subcategorii, ““-urile restrange structura unei categorii sau subcategorii. Puteti pune un Page info pentru fiecare folder care sa contina explicatii si un URL. Un zoom care sa va ajute la navigare, aveti grija sa nu lasati folderele deschise (collapsed) pentru ca structura nu se vede bine la zoom mare.

Foarte bun pentru creare de structura interna pentru un magazin online. Si nu numai, evident.

A doua optiune la fel de buna, e pentru verificarea pe site a structurii e Xenu.

Ofera:

 • Broken links, ordered by link
 • Broken links, ordered by page
 • List of redirected URLs
 • List of valid URLs you can submit to a search engine
 • Site Map of HTML pages with a Title
 • Broken page-local links
 • Orphan files
 • Statistics for managers

Stiu, multe par inutile, dar nu sint. Cu el puteti observa titlurile unor pagini si daca acestea se repea. Evitati duplicate content-ul, penalizare care se pare ca e din ce in ce mai activa cu ultimile actualizari de index de la Google.

Nu am un sample report pentru Xenu, dar il puteti folosi voi lejer. Cateva specificatii ptr tool: nu folositi site-uri mari, cand vi se da raportul nu incercati sa completati ceea ce vi se cere pentru a salva raportul, doar butonati cancel, astfel incat raportul sa se deschida in browser. Pentru site-urile mari riscati sa nu reusiti sa faceti un raport care sa va ajute prea mult, oricum aveti si optiune de excludere link-uri externe sau interne dupa nevoie.

Mie astea mi se par foarte bune daca stii sa le folosesti. E posibil sa existe mai multe, astept de la voi sugestii. ๐Ÿ˜€

8 Comments

 1. cat de des ai folosit acest too (sitemmaker)l?

  crezi ca este aplicabil pentru site-uri mari? sau mai potrivit pentru siteuri de produs/prezentare care nu au o cantitate mare de continut.

 2. Pai am zis, daca reusesti sa ai un site care suporta java si tii folderele inchise, poti crea structuri destul de mari.

  Singura problema e ca, daca structura e foarte mare, o sa trebuiasca sa folosesi zoom-ul foarte des ca sa reusesti sa vezi unde lucrezi.

  Nu l-am folosit prea des pentru ca el abia a aparut, dar am facut 2 mostre de structuri mari dupa niste link-uri date.

  E acceptabil, daca reusesti sa tii cont de ce am zis mai sus. ๐Ÿ™‚

 3. Daca am inteles eu bine (nu am avut timp sa disec insa o sa ma uit mai atent peste aplicatiile respective) ceea ce tu prezinti aici este o modalitate de a realiza diagramele de structurare/organizare ale site-ului pentru partea de UI. Arhitectura cred ca este totusi putin cam mult spus.

 4. Rolul lor e de a realiza si de a observa structuri si arhitecturi de site-uri. ๐Ÿ™‚
  Cu ele poti planui, crea si previzualiza sau face o simulare a ceea ce o sa fie.

  Daca inteleg eu gresit conceptele, imi cer scuze.

 5. Nu cred ca este vorba de inteles gresit concepte. Cum ai spus deja… fiecare are dreptate din perspectiva din care priveste lucrurile.
  Ai dreptate.. post-ul este legat de seo, utilizabilitate etc. Eu ma gandeam la partea de dezvoltare mai mult. ๐Ÿ™‚

 6. Eu incerc XENU sa vad cum functioneaza !
  Practic incercai si pana acuma sunt in grafic !

Comments are closed.