2010 anul studiilor long tail in .ro


… pentru mine, evident. πŸ™‚

Dupa ultimile intentii de an nou, in mare parte indeplinite, in 2010 imi propun alte lucruri de studiat.

Nu poti realiza mare lucru pentru ca in .ro nu prea ai cu ce. Stiu, sint unii care cred ca ma plang tot timpul de lipsa de transparenta a site-urilor privind statisticile sau rapoartele specifice, dar cred (asa cum am fost invatat de pe .com) ca o piata nu se dezvolta prin monopol sau prin β€žsecrete pe care concurenta nu trebuie sa le stie”.

E o frica prosteasca in .ro privind unele statistici sau rapoarte. β€žConcurenta o sa afle” e o fraza des intalnita in .ro . Tin minte cand aparusera T5 in “stratosfera” romaneasca multi comentau despre conspiratii si paralelisme inutile cu alte sisteme. Romanii inca nu au invatat rostul datelor publice, a rapoartelor semestriale sau anuale, a PR-ului prin realizari dovedite.

In 2010 imi propun sa continui ce mi-a mai ramas din 2009 si sa aprofundez cunostintele privind long tailul pe .ro . Da, ma misc catre continut, cred ca in .ro nu se speculeaza indeajuns continutul.

Citeste si:  Titluri si descrieri de pagini web relevante pentru cautari

Las discutiile despre Page Rank expertilor din domeniu care isi evalueaza maretia in PR-uri. Vad ca deja a reinceput isteria Page Rank-ului in .ro

O sa incerc sa corelez long tailul cu posibilele conversii, sint curios daca in .ro frazele de cautare convertesc mai bine si daca intr-adevar merita sa te axezi pe long tail pentru conversie.

Evident, continui observatiile despre comportamentul utilizatorilor romani. Sper sa adun mai multi oameni interesati si sa reusesc niste observatii relevante pentru .ro

Voi continua sa scriu despre UX (atat cat ma pricep) pe Webdesignbox.ro, despre continut si SEO pe Webcopywriter.ro si voi continua sa promovez oamenii din SEO/SEM-ul romanesc pe Seo Romania.

Intentionez sa postez resurse utile pe blog, sa citesc mai multe carti de specialitate si sa ma dau β€žcotit” (in continuare) privind participarea la evenimente de 3 lei (anul asta au fost multe).

Citeste si:  Structura site-ului si long tailul generat

Iar pe plan profesional, cred ca β€žvoi schimba macazul” trecand pe .com. Raman pe .ro cu clientii traditionali si doar cei care indeplinesc criteriile mele financiare.

Si sper sa fac si site-ul firmei Advert Point, ca aman de ceva timp.

Pe plan personal, imi dedic timpul in mare masura (pe cat posibil) Liei si Simonei. 😑
Lia Ana creste si prin cresterea ei imi scad mie anii din viata. Mie si Simonei.. Cam asa ese masoara timpul in momentul in care ai un copil.

Sursa imaginii

6 Comments

 1. La multi ani!
  Ar fi grozava o unealta pentru sugestii cuvinte romanesti long tail gen keyworddiscovery.com
  Deocamdata baza e in adwords.google.com/select/KeywordToolExternal
  Un 2010 cu multe realizari

  Reply

 2. Hehehehe Krumel. M-as fi asteptat din partea ta la un studiu in sensul asta inceput ceva mai devreme.
  Nu ma pot pronunta in ceea ce priveste conversia dar cert e ca aduce un trafic consistent.

  Reply

 3. Man, you’re crazy. Fiecare zi care trece, iti scade tie anii din viata asta. Si nu doar tie, ci tuturor. E aiurea sa faci comparatia cu bebe, ca si pt ea trec zilele, doar ca nu le resimte acum la fel ca tine.
  Si ca sa inchei optimist, happy new year!

  Reply

 4. Well, te astept sa ai un copil si sa faci si tu comparatia asta. πŸ˜›
  Evident nu era intr-un sens negativ, dar fiecare intelege ce vrea.

  Reply

 5. Ela, uite Unelte pentru creare liste de cuvinte cheie, la care sa mai adaugi cel de pe trafic.ro
  TargetShop, toate la randul lor. πŸ™‚

  Reply

 6. Dupa parerea mea cred ca e mai bine ca in romania nu exista inca o unealta pentru pentru sugestii si cuvinte romanesti long tail la indemana oricui. Pe o piata atat de mica ar aparea o supraoptimizare si ar fi mult mai greu sa razbesti prin jungla de pagini noi aparute.
  Acum ramane de vazut cat mai asteapta cei de la trafic.ro sa puna la dispozitie astfel de date si sa devina un serviciu gen keyworddiscovery sau wordtracker.com
  Dar atunci totul va fi mult mai greu pentru toti si prima analogie ce-mi vine in cap este examenul de la facultate cand aveam permisiunea de a sta cu manualele si cursurile pe masa. Aproape niciodata nu ajuta acest lucru. Din contra cresteau pretentiile profesorului:)
  Β 

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *