Home » Marketing Afiliat » Marketingul afiliat ca forma de convertire profitabila

Marketingul afiliat ca forma de convertire profitabila

  • Krumel 

Share afiliere In .ro rar auzi oameni interesati de marketing afiliat si destul de putini stiu cu ce se mananca. Sint firme ce ofera afilieri, facusem candva o lista de site-uri cu afilieri romanesti in speranta ca multi din cei care incearca sa faca bani pe online sa incerce si aceasta alternativa.

Intre timp, numarul lor cred ca a mai crescut, topicul ala are aproape un an de zile.

Cu toate astea marketingul afiliat in Romania nu merge, motivele sint clare si au mai fost exprimate/explicate:

1. Scepticismul/frica romanului
Romanii inca nu cred ca pe online se poate face o cumparare/actiune astfel incat sa nu aibe probleme de securitate privind datele introduse. S-a dus vestea in lume ca sintem printre cei mai tari la frauda, ceea ce inseamna ca orice intentie de a cumpara/actiona online se transforma intr-o tentativa de frauda la adresa celui incearca sa cumpere/actioneze.

Potentialul client e din start redus datorita scepticismului, a fricii de a actiona online.

2. Educarea
Educarea online in .ro e o problema in mai multe domenii, nu doar pentru marketingul afiliat, putini au discutat pana acum despre marketingul afiliat. Cu toate ca, sint romani ce practica aceasta forma de a face bani online, pe continut englezesc. Sint destui care castiga bani frumosti prin site-urile pe care le detin, fiind afiliati la site-uri ce fac plati si in Romania.

Dar astia sint putini (comparativ cu restul needucati) si interesul lor (evident) nu e pe piata romaneasca.

Multi nu stiu ce inseamna sa cumperi online, ce avantaje sint, de ce e mai profitabil, etc. Cand zic „multi” ma refer la cei ..needucati (multi detesta formularea asta, dar pana la urma e un adevar), cei care au nevoi de cumparare sau de a face bani online, dar nu stiu ce inseamna afilierea.

Valabil si pentru cei care vand online, nici ei nu stiu ce inseamna marketingul afiliat. Magazinele online nu stiu sa isi vanda un produs, toata lumea cauta cat mai mult trafic in speranta unor conversii. Putini din cei care detin magazine online sint dispusi sa incerce sisteme de afiliere cu procente profitabile si pentru afiliat.

Se incearca educarea printr-un forum de afiliati creat de Bobby Voicu. Unii din cei care ofera sistem de afiliere si-au facut deja sectiuni si ofera suport. O initiativa buna.

3. Sistemul de afiliere
Nu e usor sa ai un sitem de marketing afiliat care sa functioneze bine. Pana acum nu prea a existat un astfel de sistem de afiliere in .ro, din 18 decembrie 2parale.ro a iesit din private beta.

Se obisnuia folosirea de sistem de afiliere cel dat de platforma pe care magazinul online o avea (osCommerce cei mai multi).

Datorita reticientei si necunoasterii in .ro a ceea ce inseamna marketingul afiliat, sistemul e o necunoscuta pentru destui.

4. Transport si logistica
Sint destule probleme cu Posta Romana sau firmele de curierat. O problema mare cu care se confrunta magazinele online, multi clienti se plang de intarzieri de livrari, produse primite deteriorate, etc. Asta in conditiile in care unele firme de curierat cresc taxele cu 10%, dar nu si calitatea serviciilor.

Lucruri care nu tin direct de magazinele online, dar care le afecteaza.

5. Adwords/Adsense
Poate unul din cei mai mari dusmani ai marketingului afiliat in .ro, pentru ca pe continutul englezesc multi se folosesc de Google pentru a converti.

In .ro, e mai usor sa dai 0.05 $ pe un click in speranta unei vanzari. In plus, campaniile se fac sa aduca trafic si nu sa converteasca, de aceea mai greu cu intelegerea marketingului afiliat.

E mai usor sa platesti mai putin pentru trafic, decat sa astepti o conversie. CPM-ul e cea mai buna forma de a face rost de trafic in .ro, indiferent ca e vorba de banere sau anunturi Adwords. Traficul mult inseamna pentru multi conversie, doar ca de ceva ani … oamenii au mai dechis ochii.

„Criza” ii face pe multi sa isi micsoreze bugetele pentru reclame, astfel incat sa nu mai plateasca trafic inutil. Tot „criza” ar trebui sa ii faca pe multi sa adere la astfel de sisteme de marketing afiliat, astfel incat sa plateasca doar conversie.

6. Comisioane mici
Cei care vand produse, nu prea vor sa imparta o parte din profit cu afiliatul. Cei ce detin magazine online sau vand softuri prefera sa lucreze cu bugetele proprii si sa vanda ei, decat sa foloseasca interemediari afiliati pe care sa nu ii poata controla.

E mai usor sa creezi un buget cu care sa aduci trafic in speranta conversiilor, decat sa „angajezi” prin afiliere pe altii. Asta din necunostinta de cauza, evident, pentru ca cei care stiu ce e marketingul afiliat prefera acest sistem.

7. Continutul romanesc
Da, continutul romanesc e o piedica impotriva dezvoltarii marketingului afiliat, pentru ca in .ro se prefera continutul general, de audienta mare …in locul celui nisat.

E mai usor sa scrii barfe, sa inventezi stiri sau sa rastalmacesti informatii astfel incat sa aduci trafic avid de asemenea informatii, decat sa scrii nisat sau sa faci recenzii la produse sau servicii. Asta pentru ca in .ro marea majoritate vor sa fie numarul 1 in zone in care concurenta e foarte mare in speranta unui trafic care sa aduca bani prin vanzarile de publicitate.

Totusi, ca si comportament, utilizatorii romani obisnuiesc ca inainte de a cumpara sa se informeze (lucru de care se plang cei ce detin magazine online), cu toate astea putine site-uri romanesti fac recenzii la produse si la fel de putine se afiliaza cu magazinele online.

Deci, exista cerere, dar nu exista oferta. Utilizatorii pleaca de pe site-uri pentru ca vor ca inainte de a cumpara un produs, sa se informeze. Putini se folosesc de „miscarea” asta, mai toti vor tone de trafic si vanzari.

Poate e timpul sa ne desteptam, chiar si fortati de o criza pe care de cele mai multe ori doar cei mari o simt. O parte din castiguri se pot duce catre afiliati, astfel incat castigurile sa fie constante si numeroase de ambele parti.

N-am idee daca am reusit sa acoper toate problemele manifestate in .ro fata de marketingul afiliat (nici nu am intentionat asta), dar ar fi bine sa ne gandim ca ipocrizia actuala …nu aduce bani decat unora ..si daca ar fi sa adoptam modelul englezesc …pe web, si nu numai, toata lumea poate face bani daca isi defineste un interes in functie de posibilitatile avute.

Am reusit sa nu fac un alt Top 10, m-am oprit la 7. 🙂

6 comentarii la „Marketingul afiliat ca forma de convertire profitabila”

  1. Am un singur comentariu la 6. Comisioane mici.

    Ceea ce voi spune in continuare este legat strict de furnizorul Captaingo: comisionul pe care noi il oferim este 5% din valoarea rezervarii, ceea ce inseamna ca practic facem comsionul 50-50 cu afiliatul. Toata lumea stie ca marginea in turism este undeva in jurul procentului de 10%, iar noi dam jumatate afiliatului.
    Asta inseamna ca practic cel care castiga de fapt mai mult este afiliatul – din cei 5% eu am de platit chirii, salarii, telefoane, promovare etc etc si ca profit poate ajung undeva la 2-3%, e lesne de inteles.

    Nu fac aceste afirmatii pentru a ma umfla in pene singur, ci pur si simplu pentru a lamuri o situatie. Evident, alti furnizori din 2parale s-ar putea sa aiba o viziune diferita asupra situatiei, noi am ales aceasta cale. Sunt convins ca putem lega o relatie sanatoasa cu afiliatii, doar daca ii motivam corespunzator. Un sit de afiliere trebuie „muncit” ca sa converteasca, nu e suficient doar sa fie „plasat” pe internet. Ca un afiliat sa depuna munca necesara, este nevoie sa intrevada si un potential de castig rezonabil.

    In concluzie, sper sa avem cat mai multi afiliati – „comision este” 🙂

  2. Desi programul nostru de afiliere nu este bazat pe platforma 2parale sustin ceea ce spune Lavinius mai sus. Comisioanele nu sunt deloc mici si in cazul unui afiliat specializat pe domeniul turismului care sa castige din 2-3 afilieri eu cred sincer ca poate ajunge la sume considerabil mai mari decat din Adsense. 
    Motivul este ca in turism multe din problemele de gestionare a comenzilor nu exista deoarece:
    – nu e nevoie sa trimiti nimic prin posta, mail e de ajuns
    – nu sunt probleme cu stocurile, disponibilitatea este imediata, online (vorbesc de Vola.ro ) 
    – nu sunt complicatii la retur , produse neconforme etc.

    Prin urmare toate sansele ca mk afiliat sa se dezvolte considerabil  si in Romania. Mai asteptam doar site-uri specializate….

  3. Din pacate in Romania marketingul afiliat nu este inca profitabil pentru publisher.

    In primul rand investitia – in .com poti sa bagi 100-150 de dolari (un minisite + inscriere manuala in cateva directoare)pe care ti-i scoti in maxim cateva luni, avand in vedere ca nu iei doar cativa centi ca la adsense, iar dupa asta ramai doar cu profit si poti chiar sa vinzi domeniul cu sume frumusele. In .ro conceptul de minisite nu cred ca ar putea merge, mai ales ca:

    In al doilea rand, oferta limitata. Ok, ii avem pe 2parale si cativa cu programele proprii. Daca nu vreau sa ma bag pe electronice, flori si turism ce ma fac? Desigur, numarul advertiserilor creste mereu, dar nu e inca la un nivel care sa ma faca pe mine si pe multi altii sa ne indreptam atentia spre .ro.

    Pe netul romanesc merita sa fii vanzator, nu afiliat. Asta cel putin deocamdata – imi pare bine ca incep sa se miste lucrurile, chiar si asa incet.

  4. „Cei care vand produse, nu prea vor sa imparta o parte din profit cu afiliatul” – asta asa este, si de aceea publischerii nu sunt prea atrasi de sistemele de afiliere din RO. Asa cum cei care detin magazinele online au cheltuieli de functionare, tot asa au si publisherii (bine nu chirii, personal call-center etc) dar au. Avand in vedere ca in sistemele de afiliere advertiserii platesc doar pentru rezultate concrete (vanzari finalizate), ei nu au cum sa piarda prin acordarea comisionului. Publisherii insa pot pierde in cazurile in care rezultatul dintre valoarea comisionului (care tine de advertiser) inmultita cu rata de click (tine atat de advertiser cat si de publisher si de nisa/tematica site-ului unde sunt promovate produsele) si inmultita cu rata de conversie (tine de advertiser, dar si de calitatea traficului generat de pe site-ul publisherului) este mai mic decat se poate castiga folosind spatiul publicitar in alte modalitati. Deci calculul este simplu si este doar vorba de bani. Si ar mai fi ceva: escrocheriile pe care le fac unii advertiseri care nu acorda comisionul pentru anumite vanzari efectuate prin intermediul afiliatilor(le sterg pur si simplu din statistici) au indepartat de sistemele de afiliere multi publisheri seriosi, care s-au orientat spre plata-pe-click (contorizata si in sistem propriu, pentru eventuale confruntari) sau spre afilieri externe (CJ, Amazon) etc.

  5. ai uitat sa specifici ca in calea sistemului de afiliati din romania mai stau si comisioanele firmelor de proceseaza cartile de credit.
    5% din pretul final mi se pare exagerat.

    Plus de asta cati romani platesc cu cardul.

    Sau chiar daca ajunge pe site tu fiind referalul se cumpara la telefon. Asa ca deocamdata nu se merita sa faci afiliati in romania.

  6. nu inteleg de ce m-as chinui aici?! pt internet nu trebuie pasaport ca sa lucrezi afara!! mergeti pe amazon, ebay,clickbank,cj,linkshare..etc..fac asta de 3 ani (da o caruta de bani/luna) Good luck!

Comentariile sunt închise.