Nimicul lui Krumel

Vizualizari si Open Data pentru Romania

Nu stiu voi, dar eu cred de foarte mult timp ca transparenta si standardizarea datelor in Romania e calea spre dezvoltare, spre evolutie. In Romania, transparenta datelor e aproape inexistenta, ca sa nu mai zic de standardizarea ei. Afacerile se bazeaza mult pe date, date ce ar trebui sa fie expuse liber in online astfel incat dezvoltarea sa fie cat mai usoara. Datele ofera viziune, predictibilitate, informare si nu in ultimul rand ajuta la decizii.

Informatia libera expusa inseamna cunoastere, progres, evolutie. Lucru pe care nici pana in ziua de azi multe dintre institutii, asociatii sau grupuri de interes nu a reusit sa il inteleaga. Transparenta datelor, accesul usor la date, standardizarea datelor, crearea de forme vizuale usor de inteles si folosit sint lucruri pe care foarte rar le vezi in Romania.

Si pentru ca singurele surse la care avem acces sint cele facute de altii, azi am sa postez niste link-uri catre surse vizuale de analiza a datelor de unde puteti vedea ceea ce se intampla in Romania, bazate evident pe datele romanesti slab promovate sau greu accesibile.

Probabil ca mai sint si altele, daca le stiti va rog sa le postati in comentarii. Desi multe din ele nu sint actuale datorate surselor care dau aceste informatii (in special institutiile de stat), multe din date sint interesante si va pot ajuta.