Vizualizari si Open Data pentru Romania

Nu stiu voi, dar eu cred de foarte mult timp ca transparenta si standardizarea datelor in Romania e calea spre dezvoltare, spre evolutie. In Romania, transparenta datelor e aproape inexistenta, ca sa nu mai zic de standardizarea ei. Afacerile se bazeaza mult pe date, date ce ar trebui sa fie expuse liber in online astfel incat dezvoltarea sa fie cat mai usoara. Datele ofera viziune, predictibilitate, informare si nu in ultimul rand ajuta la decizii.

Informatia libera expusa inseamna cunoastere, progres, evolutie. Lucru pe care nici pana in ziua de azi multe dintre institutii, asociatii sau grupuri de interes nu a reusit sa il inteleaga. Transparenta datelor, accesul usor la date, standardizarea datelor, crearea de forme vizuale usor de inteles si folosit sint lucruri pe care foarte rar le vezi in Romania.

Si pentru ca singurele surse la care avem acces sint cele facute de altii, azi am sa postez niste link-uri catre surse vizuale de analiza a datelor de unde puteti vedea ceea ce se intampla in Romania, bazate evident pe datele romanesti slab promovate sau greu accesibile.

 • DataMarket are optiunea de a cauta prin date, deci am gasit chestii legate de Romania
 • Zanran – un motor de cautare de date ce ofera acces catre unele rapoarte despre Romania.
 • Knoema are date exprimate vizual despre Romania. Are o optiune misto de a crea comparatii de statisticii in acelasi grafic.
 • The Open Data Census E o initiativa misto, ofera sursele datelor pe care guvernele le pun la dispozitie. Contribuitori sint pentru Romania sint Ovidiu Voicu, Strainu, Silviu Vert, Codrina Maria Ilie. Ma bucur sa vad ca sint romani implicati in asa ceva.
 • Wolfram Alpha e arhicunoscut inca de pe perioada cand urma sa “omoare” SEO si pe Google. Intre timp cardul de entuziasti a inteles ca nu tot ce inseamna motor de cautare trebuie sa fie precum Google. O alta chestie misto e ca puteti vedea statisticile privind conturile personale cu date privind frecventa postarilor, demografice, alte preferinte si date interesante.

Probabil ca mai sint si altele, daca le stiti va rog sa le postati in comentarii. Desi multe din ele nu sint actuale datorate surselor care dau aceste informatii (in special institutiile de stat), multe din date sint interesante si va pot ajuta.

3 Comments

 1. Guvernul Romaniei chiar incepe sa faca lucruri in zona deschiderii datelor – se pare ca au lansat recent data.gov.ro, un portal de date deschise la care mai multe institutii au participat. E un proiect recent dar ei isi propun sa il dezvolte. Zic ca este un inceput bun, bineinteles mai sunt multe de facut. Uite un interviu facut de mine cu cel care coordoneaza departamentul din Palatul Victoria pentru deschiderea datelor si comunicare online, poate te intereseaza: http://digitaldiplomacy.ro/administratia-publica-nu-este-obisnuita-sa-comunice-online/

 2. Salut

  Exista surse de date publice libere si din Romania – http://date.gov.ro/.

  Mai gasesti si in alte parte:
  http://colectaredate.insse.ro/senin/classifications.htm?selectedClassification=&action=&classificationName=SIRUTA
  sau
  Politica bugetara – http://www.mbuget.gov.ro

  Poti si sa selectezi din datele de la nivelul UE
  https://open-data.europa.eu/ro/data/

  Din zona privata sunt mai multe
  http://www.geo-spatial.org pt date deschise geospatiale
  https://banipierduti.ro/ pentru vizualizare de date legate de buget
  etc.

  Eu am mai scris aici despre subiect – http://legi-internet.ro/blogs/index.php/datele-deschise-sau-open-data

  Inca e un domeniu foarte nou, insa – multe lume ma priveste ca nebun cand vorbim despre importanta datelor publice si a reutilizarii lor.

 3. In ceea ce priveste comertul electronic http://www.consumerbarometer.com/ poate fi foarte util.

Comments are closed.