Nimicul lui Krumel

Spamul prin taguri in .ro

Oh da, un subiect putin cunoscut dar des practicat. Romanii (in special) au gasit o metoda de a face trafic: spam tagging. Unii zic ca e ok, altii sint penibili facand taguri pe o litera, altii il folosesc doar pentru a-si mari numarul de pagini si pentru a crea IBl-uri catre alte pagini/site-uri.

In .ro unii care s-au mai desteptat au inceput sa ii arate cu degetul pe cei care fac web spam (seo spam) prin cuvinte cheie, ceea ce se numeste in mod normal “Keyword spamming”, o tehnica prin care se atragea atentia motoarelor de cautare. O tehnica neconforma principiilor Google (asta pentru ca multi nu au idee ce e ok si ce nu dpdv Google) care pe pagina de Raportare Spam are definit termenul „Misleading”.

Motoarele de cautare tin cont de faptul ca site-urile sint facute pentru ei si useri, ceea ce inseamna ca orice forma ce incearca sa duca in eroare motoarele de cautare si userii …e considerata ca facand web (seo) spam.

Spamul prin taguri (spam tagging) e o alta forma de spam ca si cea cu cuvinte cheie, doar ca forma asta te ajuta sa iti maresti numarul de pagini indexate in motoarele de cautare si sa creezi un internal linking mai bun ptr propriile pagini.

Dusa pana la extrema prostiei, spamul prin taguri a ajuns la nivel de pericol in .ro, multi facand taguri din litere si cuvinte irelevante pentru motoarele de cautare si cautari („si”, „care”, „Ion”, „buton”).

De ce prostie si pericol?
Prostie, ptr ca tagurile nu sint metode de a mari numarul de pagini a unui site, ci metode de a administra (tag cloud) sau cataloga un continut scris pe un site.
Initial del.icio.us, flickr.com, youtube.com si technorati.com sint site-uri care au inceput in sa le foloseasca pentru a cataloga si organiza mai usor continutul.

Prin 2003 del.icio.us devenise un bun mod de a organiza online bookmark-urile, odata prin faptul ca erau online, apoi prin faptul ca te lasa sa le organizezi folosind cuvinte cheie pentru a le accesa mai usor. flickr.com dupa aia a folosit si el aceasta metoda pentru a cataloga si organiza pozele.

Odata devenita publica si oamenii adoptand aceasta metoda de organizare a continutului, multi au preluat-o in scop de spam.

Pe .ro a fost preluata cu usurinta de unii, mai mult de catre site-urile de stiri decat de catre bloguri, de aici ne putem da seama de nivelul de educatie web a unora.

Pericolul e ca din ce in ce mai multi sa creada ca spamul folosind tagurile e acceptat de motoarele de cautare.

Sa specificam un lucru: faptul ca web (seo) spamul functioneaza in .ro se datoreaza in primul rand faptului ca google.ro e un DC regional, care inca nu are atrasa atentia asupra lui (si probabil nici nu o sa aiba candva) si a faptului ca cei din .ro doar se plang de spam si nu raporteaza site-urile pe motiv ca nu sint „turnatori”.

Sint in .ro exemple de site-uri ce au practicat astfel de metode si care, fiind raportate, au fost penalizate de Google. Singurul lucru care trebuie facut e sa raportati site-urile care practica spamul…si sa sperati ca ele vor fi penalizate. Numarul raportarilor conteaza, Google isi face treaba (chiar daca mai greu).

Asa e cand altii, care nu au treaba cu mediul online, devin strategici pe o piata in care educatia web se rezuma la „matrimoniale”, „manele”, „horoscop” sau „mondenitati” in detrimentul celor care sint specializati pe domenii online.

Sharing is caring!