Nimicul lui Krumel

Oda anonimului de succes

Poate o sa vi se para titlul de tip comunismo-bolsevic, nimic actual si monden care sa atraga, lipseste senzationalul si extraordinarul de tip OTV-ist.

Postul vine ca urmare a unei intalniri de sambata, in care m-am revazut cu 2 anonimi de succes (dar nu neaparat si in .ro). Sint sigur ca mai sint multi alti anonimi care au succes in online si in afaceri, dar pe care nu ii veti cunoaste pentru ca vedetismul nu ii intereseaza.

Intr-o era in care fiecare cunoaste pe fiecare, ceea ce faci e stire de interes general (a nu se confunda cu PR) sau intimitatea creaza popularitate, anonimii sint o rasa pe cale de disparitie.

Sint oameni din online pe care nu ii veti sti niciodata fac succes si fara a deveni vedete online sau a li se cunoaste identitatea. Vorbim de oameni care au proiecte in .com sau .ro, proiecte care au succes.

Cand am inceput sa activez in zona locala, la intalniri, conferinte, grupuri reale de discutii, nu ma asteptam sa intalnesc oameni care intr-adevar fac lucrurile bine. Incerc sa evit pe cat posibil cuvantul „succes” (precum multe altele), in .ro el nu mai are „valoare”. Si nici „valoarea” nu mai are „valoare” ca si cuvant/expresie in .ro .

Chiar daca sint din provincie, Iasi sau Cluj (am intalnit si aici anonimi de succes), multi oameni au afaceri si proiecte importante …aici sau inafara tarii. Succesul si-l masoara in bani si nu in aparitii TV, radio sau trafic pe online. Interesul lor e ca anonimatul sa le ofere lejeritate privind ceea fac, o publicitate excesiva ar strica echilibrul modului in care ei fac afaceri.

Nu o sa ii vedeti invitati la conferinte, la evenimente sau alte chermeze mondene. Sint in spatele unor proiecte mari, proiecte la care probabil ati auzit ca sint si romani ca implicare.

Cei doi ieseni cu care m-am intalnit, au ani buni de online si sint in spatele unor astfel de proiecte internationale sau locale. Sincer, ma bucur ca sint anonimi (si ca sint oameni de valoare) pentru ca daca ar fi intrat pe „podiumul vedetelor din online” mai mult ca sigur ca s-ar fi pierdut mult din ceea ce fac in eforturile de a deveni vedete.

Cineva imi spunea candva (nu ii dau numele ptr ca e „persoana publica” in online-ul din .ro) ca a fi cunoscut inseamna a avea autoritate si deci sint multe lucruri pozitive in a face parte din stirile mondene. Nu zic ca nu, dar asta nu inseamna ca orice oier poate deveni vedeta sau orice individ e CEO peste o firma cu 2 angajati (el fiind unu din ei) … nu mai zic de „antreprenorii de succes” din .ro – toti sint si antreprenori si de succes.

Imi aduc aminte ca prima data cand a aparut Natural Born Killers pe ecrane, toata lumea se gandea ….”ce misto e sa fii killer …vreau si eu.” Filmul defapt tragea un semnal de alarma privind media si cei care apar in media. Nimicuri sociale devin vedete doar ptr simplul fapt ca au tupeu si ca nu au personalitate.

In .ro oricine face zgomot sau urla, isi atrage atentia si devine relevant, de calitate sau „unicul” aka „primul din romania”, „cel mai”, etc.

Manati de indiferenta fata de vedetele din jur, anonimii evita tam tamul, zgomotul, socializarea prost inteleasa si se axeaza pe reusita afacerilor, spre ceea ce le creaza bunastare. Ii prefer pe ei, …cantaretii specialisti in WEB 2.0 sau cei din offline experti pe online nu ma atrag.

Asa ca dedic acest post celor anonimi in .ro, care au proiecte mari, care sint reale modele de afaceri si reusita, cei care sint dezinteresati de cancanuri romanesti si care isi stiu locul si calea.

Fortuna Imperatrix Mundi

Sharing is caring!