Internet si Lege

Probabil pentru multi utilizatori români, Internetul e un „teritoriu” fara de legi, in care fiecare poate face ce vrea si cum vrea, dupa „cunostintele” sale.

Probabil ca aceste „cunostinte” nu includ legislatia româneasca asupra activitatilor pe Internet.

Claudiu Gamulescu de la Underclick.ro, a realizat un interviu cu Bogdan Manolea, cel care detine site-ul Legi Internet si care este membru al APTI – Asociatia Pentru Tehnologie si Internet.

Vizionati interviul:

Partea I

Partea II

S-ar spune ca avem legi, „suficiente si mai mult decat suficiente” ca sa il citez pe domnul Manolea. Asta e bine.

Ce nu e bine, e ca „Internautii” din .Ro nu cunosc legile, multi nu stiu ce fapta poate incalca o lege.

Citeste si:  Un click

Modalitatile de prezentare ale legilor românesti nu sint destul de „atractive” pentru multi dintre noi.

Marea majoritate a site-urilor de specialitate (respectiv legi internet) prezinta in intregime legile preluare din Monitorul Oficial sau site-ul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Apropo, legile din moment ce sint pe aceste doua site-uri oficiale si deci preluate de acolo, nu ar trebui sa fie cu drepturile lor de autor, eventual un link catre?

Imi imaginez ca marea majoritate a românilor care navigeaza pe Internet, ar fi curiosi de anumite prevederi legale, dar cine are timp sa citeasca o lege care mai mult incurca decat descurca.

Pe mai toate forumurile românesti exita intrebari despre legislatie si despre cum trebuie interpretata, evident putini stiu.

Citeste si:  Ce te-ar putea face spammer?

Probabil ce e dificil sa explici o lege pe un site, dar probabil nu e greu sa structurezi o lege sau sa faci un rezulmat dupa anumite interese ale „Internautilor”. Interesul e a celor care detin astfel de site-uri, publicul fiind incantat de o versiune scurta sau explicata decat de legea in sine.

Parere personala: saracacioasa activitatea persoanelor care se ocupa de Internetul românesc si de legile lui. In .Ro se dau legi (daca le stii si daca poti sa le interpretezi), se aplica pedepse (uneori) dar nu se structureaza dupa nevoile noastre.

Oricum e bine ca avem legi ale Internetului in .Ro

Sharing is caring!

15 Comments

 1. Da, concluzionezi bine: e bine ca avem legi ale Interentului in .Ro, insa este pacat ca majotitatea dintre noi (si aici ma includ si pe mine) nu cunoastem aceste legi… Si probabil doar cateva procente dintre internauti (aici ma includ) avem un consultant/avocat cu care ne sfatuim pe acest domeniu…

 2. Omule, te rog, trebuie niste gauri si interpretabilitati in lege, sa mai dea si omul o teapa, ca nu putem fi toti cinstiti.
  Nu ar fi rau sa se faca o prezentare, in limbaj natural, a legilor cele mai importante, si cred ca aproximativ asta vrea legi-internet.ro. Din pacate am citit un singur articol cu o singura lege si nu prea am inteles mare lucru.
  Iar legile nu sunt structurate dupa nevoile internautilor, tocmai asta e probabil una din probleme, ca participarea comunitatii on-line existente e limitata (nu stiu nici macar daca APTI contribuie la dezbaterile asupra legilor in cauza, dar o sa imi permit sa presupun ca nu). Apoi nu exista ( din cate stiu ) nici o organizatie oficiala a comerciantilor on-line romani.
  Legea anti-spam e relativ ok. Doar ca nu se respecta si nimeni nu se asigura ca e respectata.

  Vorba inteleptului, degeaba avem legi daca nu le aplicam.

 3. Cam asta incerc si eu sa exprim prin post.
  Legile exista pe net, dar probabil ca ar trebui totusi explicate sau structurate intr-un mod care sa le poate face mai usor cunoscte.

  Si nu cred ca e exagerata o asemena cerere. Deasemenea, site-ul care face lucrul asta ar puta avea un real succes.

  Listarea de legi preluate de pe 2 site-uri, nu cred ca ar face un site de referinta in domeniul asta.

  Legile internetului nu au o valoare, daca nu sint explicate intr-un mod in care sa poata fi intelese si aplicate de catre „internauti”.

  Si…intr-un fel aceste legi lor li se adreseaza.

 4. Nu cred ca exista o problema de interpretare a unei legi daca aceasta este scrisa cum trebuie. Niste notiuni minime de drept te ajuta, intr-adevar, dar nu e obligatoriu.

  Problema mai mare e cu legiuitorii romani, care copiaza (cum spune si Bogdan Manolea) la greu texte din legile europene, si apoi mai adauga/modifica unele lucruri, iar la sfarsitul zilei iese o cacialma.

  In plus, de proiectul de lege se ocupa niste persoane, iar apoi la vot ai vazut si tu cum se voteaza o lege, in special din asta obligatorie si specifica pe un domeniu – „hai ba sa votam, ca asta trebe neaparat pt. ue!”

  Asa ca forma finala si votat a legii este de multe ori aceeasi cu proiectul de lege, ceea ce e foarte gresit.

  Dar… suntem in Romania! 🙂

 5. Eu cred totusi ca legile nu sint cunoscute si nu sint facute cunoscute prea bine…

 6. Salut !

  Legile nu sunt protejate de dreptul de autor.
  ” Art. 9 Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:

  b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;”
  Legea dreptului de autor – http://www.legi-internet.ro/index.php?id=63

  Da, ai dreptate ca multi Internauti nu cunosc legile ( situatia se poate llargi – citi dintre romani au semnat un contract de munca ? dar citi au citit codul muncii ?;-) . Asta este si una observatiile mele – legea, pentru ca are un limbaj mult prea generalisti si uneori alambicat, trebuie explicata. Ca pentru Dummies… E ceea ce am incercat eu sa incep cu o serie de articole prin link2ecommerce pentru legile comertului electronic.
  Ceea ce ar trebui sa se faca ? – ca dupa fiecare lege sa apara si un Ghid neoficial de explicare a acestora … asta nu se face din multiple motive. Partea de aplicare si explicare a legii este lasata la o parte acum cind ” trebuie ” sa adoptam legi cu toptanul sa intram in UE. Conteaza forma, si nu fondul – din pacate.
  Ce am incercat eu cu legi-internet este sa :
  a) exista un loc unic pentru legi ce privesc Internetul ( chiar daca ele apartin de alte autoritati )
  b) sa le pastrez actualizate ( de ex cred ca singura versiune actualizata a legii dreptului de autor e la mine pe site si nu pe site-ul ORDA .. )
  c) sa le interpretez si sa gazduiesc articole ale celor ce fac acest lucru.
  Dar mai ales punctele 2 si 3 iau mult timp si efort si, crede-ma, nu cred ca o sa cistig bani direct din site-ul legi-internet.ro. Nici macar nu asta era scopul.

  Pot sa afirm insa si o idee contrara – foarte multora dintre cei ce au afaceri pe net nu le pasa de lege. In sensul ca nu ii interezeasa ce scrie ( hai ca totusi dupa o cautare pe legea comertului electronic pe google gasesti ceva ), nu ii intereseaza daca o respecta si nu ii intereseaza daca o lege viitoare o sa-i afecteze si cum.
  Cu APTI am incercat sa ne implicam in procesele de adoptare a legilor – cu ceva rezultate – poate doar daca as aminti chestia cu OG 123/2006 care in textul initial obliga si pe cei care vind prin Internet soft sa se inregistreze la ORDA.

  In fine – sunt multe de spus.
  Ideea e ca eu ma implic atit cit pot – fie scriind pe site-ul meu, prin APTI, sau scriind pe alte forumuri ( stiu si de forumul seopedia si mersi pentru reclama de acolo 🙂 . Daca aveti idei concrete referitoare la o colaborare interesanta – sunt deschis la discutii.

  O seara placuta
  Bogdan

 7. Sursa unei legi nu este un Minister. Intreg procesul legislativ (care poate fi initiat de mai multi actori ) reprezinta discutii pe un text propus, care in final este discutat de Parlament si promulgat de presedinte.
  Textul oficial 100% apare in Monitorul Oficial – care nici macar nu se gaseste online ( am scris si un articol despre cit de accesibila este IN FAPT legislatia romaneasca).

  Sunt de acord cu exemplele tale f simple. Dar cred ca asta trebuie sa inteleaga autoritatile sa faca, si nu o persoana fizica (asa ca mine). Asta spun si eu – dar nu am convins pe prea multi 🙂
  Eu nu cred in fraze de tipu ” cred ca ar trebui sa”, ci cred in ce putem sa facem noi, sau eu sau tu.
  Si dupa cum ziceam – eu fac ce pot si ce stiu.

 8. Nici eu nu fac parte din categoria celor care stiu legile internetului.
  Am incercat sa aflu “Care e legea drepturilor de autor pentru imagini, picturi, etc?” dand o cautare (2, 3, diferite,etc) pe http://www.legi-internet.ro/, dar n-am reusit sa aflu 🙂 Se specifica expres (poza, fotografie, desen, etc) asta pe undeva?
  Incepusem sa ma simt cu musca pe caciula pe la jumatatea discutiei de aici: am si eu cateva legi pe http://www.consultanta-certificare.ro/ fara sa specific vreo sursa.
  Inca nu stiu exact care este ideea cu diverse traduceri din engleza (am si asa ceva); am pus 1-2 intrebari pe un forum dar n-am primit vre-un raspuns. Asa ca…,
  asa ca parerea mea este ca va mai dura destul in Romania pana la educarea in materie de legislatie internet…; romanii nu sunt educati in multe alte privinte care au legatura cu internetul. Asta cu legislatia va fi mai la urma; cel putin atat timp cat nu doare, nu va conta prea mult.

 9. Salut Bogdan
  Mersi de interventie si ca ai raspuns invitatiei.

  Intrebarea cu drepturile de autori si link catre se referea mai mult la faptul ca ar fi util un link catre site-urile instituriilor de unde un vizitator sa poata vedea sursa lor.
  Stiu ca e specificata, dar cred ca ar ajuta un asftel de link catre ei.

  Cred ca niste articole simple care sa explice de si cum da voie o lege ar fi util dar chinuitor de realizat, intr-adevar.

  Spre exemplu: „Care e legea drepturilor de autor pentru imagini, picturi, etc?”
  Asta e ceea ce cauta cei mai multi..si nicidecum „drepturile creatiilor proprii din domeniul asrtistic”, spre exemplu.

  „Legea primariilor legat de site-urile institutiilor, ce si cum au voie sa contina, cine le plateste?”, o alta intrebare. Putini stiu unde sa caute.

  Site-ul tau e foarte bun, dar si-ar gasi utilitatea prin articole ce vin in intampinarea nevoilor celor care folosesc iInternetul cu un scop sau altul si nu au cunostinte despre legi.

  Am observat ca APTI detine un forum http://www.apti.ro/forum/ de care probabil putini stiu.
  O activitate marita pe e ar educa oamenii in aceasta privinta. Evident e si un efort marit ptr. voi, dar nu ma indoiesc ca ati gasi voluntari care sa poate prezenta explicatii sau informatii utile.

  Cred ca ar trebui sa fie promovata munca depusa de voi pentru o cunoastere mai buna a riscurilor si avantajelor pe care le poate aduce o activitate pe Internet.

  Oricum mersi de raspuns si promptitudine.

 10. Pai ce putem face?
  Din moment ceea ce am facut pana acum nu e deajuns de cunoscut.
  Nu are nimeni de reprosat nimic la ceea ce faci. Si nu asta era ideea, de repros.
  Ci la ce si cum am putea face.
  Ptr. ca se pare ca ceea ce facem nu e deajuns.

  Stiu ca sursa unei legi nu e un minister..dadusem doar exemple de link-uri catre autoritati.

  Oricum, mersi de interventie…e bine de stiut ca exista oameni care vor, care fac si care au dorinta de a face.

 11. Exista o singura lege pentru drepturile de autor ( e suficient de mare ) – am dat linkul si mai sus.
  Am explicat intr-un alt post de ce NU trebuie sa cauti un termen specific in legislatie – vezi aici – http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=interpretarea_dreptului_it&more=1&c=1&tb=1&pb=1
  Nu stiu unde ai cautat tu – eu am dat acum cautare si dupa cuvint cheie fotografie sau desen si am gasit intre rezultate cu titlu mare Legea Dreptului de autor 😀

  Scuze, dar de ce ai pus intrebarea cu traducerile pe un forum ? Asa – si eu pot sa fiu nemultumit ca am intrebat pe un forum de ce meta-keywords sa pun si nimeni nu mi-a raspuns :-p
  Puteai sa intrebi un jurist si sigur iti dadea un raspuns..
  In cazul traducerilor, ai nevoie de acordul titularului dreptului de autor al articolului tradus. Fara el – nu ai voie sa faci publica traducerea articolului ( inclusiv pe Internet). Exceptie este cazul cind articolul este in domeniul public ( de ex. o lege)
  Este important de stiu ca tu ai un drept de autor derivat asupra traducerii ( vezi mai multe in lege)
  Krumel, stiu ca nu e vorba de reprosuri. My point is ca nu poate o persoana sa schimbe, ci e vorba de o mentalitate.
  Mie imi plac cartile ” for dummies”, dar la noi e mai important sa scrii o carte alambicata decit sa fie pe intelesul tuturor ( daca nu – nu esti suficient de intelectual) 😀

 12. voiam sa citesc totul, dar nu pot.

  Claudiu Gamulescu de la Underclick.ro a realizat un interviu cu Bogdan Manolea, cel care detine site-ul Legi Internet si care este membru al APTI – Asociatia Pentru Tehnologie si Internet.

  just a minor fix.

 13. Poti sa reincerci..poate reusesti.

 14. prefer sa nu. daca nu se poate scrie romaneste, mi-e frica de ce pareri as putea citi.

 15. Poti oricand citi alte bloguri.
  Chiar iti sugerez sa faci lucrul asta.

Comments are closed.